Следвайте Гласове в ТелеграмВ стратегически военен ход въоръжените сили на Русия

...
Следвайте Гласове в ТелеграмВ стратегически военен ход въоръжените сили на Русия
Коментари Харесай

Русия активира 208-тонен RS-28, способен да унищожи Франция или Тексас

Следвайте " Гласове " в Телеграм

В стратегически боен ход въоръжените сили на Русия вкараха в употреба и сложиха в бойна подготвеност новоразработената междуконтинентална балистична ракетна система RS-28 „ Сармат “.

Висшият изпълнителен шеф на „ Роскосмос “ Юрий Борисов публично разгласи началото на интервенциите на тяхната нова ракетна система „ Сармат “.

С впечатляващ обхват от 18 000 километра, ракетната система „ Сармат “ е способна да достави до 15 спускаеми ракети. Това е в внезапен контрастност със системата „ Ярс “, която със доста по-нисък потребен товар от единствено 4-6 бойни глави е лимитирана от фрапантно по-малък обхват.

Специализираният боен уебсайт bulgarianmilitary.com пресмята, че разрушителният капацитет на един „ Сармат “ може да опустоши територия, надхвърляща размера на Франция или Тексас.

Първият изпитателен изстрел на системата се състоя през месец април 2022 година Тази усъвършенствана система е подготвена да заеме позицията, която преди този момент заемаше системата Р-36М2 „ Воевода “, модел, който беше в дейна употреба от 1988 година

„ Сармат “ е описвана като „ оръжие, способно да преодолее всички модерни способи за противоракетна защита “. „ Тя няма еквивалент в международен мащаб и ще остане такава за нескончаем интервал от време “, съобщи Путин при представянето на ракетната система.

Претендирайки за купата „ най-тежката в света “, новата ракета тежи 208 тона. За разлика от по-лекия си двойник, ракетата „ Ярс “, която може да се похвали с гъвкавостта да бъде изстрелвана както от укрепени силози, по този начин и от мобилни ракети-носители, този колос е предопределен за разполагане от укрепени силози. Това се дължи основно на големия й размер, който е почти четири пъти по-голям от този на ракетата „ Ярс “.

Откриването на първия блок „ Сармат “ е пет години и половина след първичното оповестяване на системата през 2018 година Наред със „ Сармат “, беше показана и хиперзвуковата плъзгаща се „ Авангард “, особено проектирана за „ Сармат “ и „ Воевода “.  Уникалността на това софтуерно достижение се акцентира от обстоятелството, че съвсем равностойни аналози не съществуват на никое място другаде по света.

Въвеждането в употреба на блока „ Сармат “ внезапно ускори разликите сред стратегическите ракетни сили на Русия и Съединени американски щати. Това развиване остави арсенала на американските междуконтинентални балистични ракети (ICBM) доста изостанал, защото значително се състои от доста остарелите ракети Minuteman III, които датират от 70-те години на предишния век и са претърпели единствено минимални старания за рационализация.

В бързо изменящия се световен пейзаж активирането на „ Сармат “ се случи на фона на възходяща паника в западния свят. Това безпокойствие произтича от възходящото напрежение сред НАТО и Русия, обстановка, която евентуално може да ескалира в по-явна борба.

Продължаващото увеличение на военния ангажимент на западния алианс в руско-украинската война – вариращо от изпращането на дейни бойни единици на фронтовите линии до даването на достъп до обширната му сателитна мрежа – акцентира това ескалиращо геополитическо напрежение.

Инфо: obektivno.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР